Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ελληνική πρωτοβουλία για "φρένο" στα πυρηνικά της Τουρκίας

Μετά την εκδήλωση αντιδράσεων και προβληματισμών για την απόφαση ανέγερσης δύο πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία και με πολύ νωπό παράδειγμα, το πρόσφατο ατύχημα του εργοστασίου της Φουκουσίμα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών, με στόχο την ανάδειξη του κινδύνου μιας τέτοιας αναπτυξιακής επιλογής και στην ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλων των ενεργών πολιτών και φορέων στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου, αναφέρεται η πρόσφατη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης να ανεγερθούν οι πυρηνικοί σταθμοί στην περιοχή του Ακούγιου (Μυρσίνη) και στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, απόφαση, όπως χαρακτηρίζεται “εξαιρετικά επικίνδυνη για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, λαμβανομένων υπόψη τόσο της σεισμικότητας της περιοχής όσο και των πλούσιων πολιτισμικών χαρακτηριστικών της”.

Όπως σημειώνει η Αρχή, η χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν έχει θέση στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης με ήπια περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, για τις κοινωνίες του Αιγαίου.

Στην ιστοσελίδα, όπου έχει αναρτηθεί το προς υπογραφή ψήφισμα, τονίζεται ακόμη, ότι το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήρθε να υπογραμμίσει τους μεγάλους κινδύνους της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και από τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία.

Όσον αφορά δε, εκείνους που προτείνουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας είτε ως “καθαρής” μορφής είτε ως αναγκαίου κακού για την ανάπτυξη, η Πρυτανική Αρχή απαντά, πως υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, οι οποίες συνδυάζονται με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και δε χρησιμοποιούνται επαρκώς ή υποτιμώνται.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμη, πως εκτός του κινδύνου ενός πυρηνικού ατυχήματος, υπάρχει μία σειρά απρόβλεπτων περιστατικών και τεχνικών βλαβών, όπως τήξη πυρηνικών αντιδραστήρων, εκρήξεις, πυρκαγιές, διαρροές ψυκτικού υγρού, που είναι δυνατό να προκύψουν και κατά τη φυσιολογική λειτουργία του σταθμού.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου