Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Οι Τούρκοι κρίνουν "αφ΄υψηλού" την ελληνική οικονομική κρίση

Η Ελλάδα, χώρα που παλαιότερα αποτελούσε πρότυπο παγκοσμίως για τον πολιτισμό της και παράλληλα "ήρεμη δύναμη" για τις βαλκανικές γειτονικές, τώρα μάλλον είναι παράδειγμα προς... αποφυγήν, τουλάχιστον σε ότι αφορά την διαχείριση των οικονομικών της. Η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία, "δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Ελλάδα". "Οι ρόλοι αντιστρέφονται, ενώ η Ελλάδα, δεν παίρνει σίγουρα τον πρωταγωνιστικό...
Γνωρίζουν όμως οι Τούρκοι πολίτες αρκετά για την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας; Αν ναι, τιγνώμη έχουν γι' αυτή;
Για το εν λόγω θέμα ρωτήθηκαν 20μόνιμοι κάτοικοι της Τουρκίας, ηλικίας 12 έως 65 ετών από όπου προκύπτουν και τα παρακάτω στοιχεία.
Τα παιδιά 12-16 ετών, παρότι μικρά σε ηλικία γνωρίζουν αρκετά για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Η φράση "Η χώρα σας δεν πάει καλά στα οικονομικά της" ήταν σίγουρα αυτή που η νεολαία -με δικά της λόγια- υποστήριζε για την υπάρχουσα κατάσταση της χώρας μας. Πολύ κακήθεωρούν την οικονομία μας και τις συνθήκες διαβίωσης ενώ αξιοπρόσεκτο είναι το ότι γνωρίζουν ονόματα πολιτικών όπως του Παπανδρέου και του Καραμανλή.
Οι ηλικίες 18-24 γνωρίζουν... λίγο περισσότερα από τα νεότερα Τουρκαλάκια, αναφέροντας πως "η Ελλάδα χρωστά και εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αποφάσεις της". Μια κοπέλα μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι μια χώρα φτωχή με πολλά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα και πως η Τουρκία είναι σε αρκετά καλύτερη οικονομική κατάσταση από την πρώτη. Παρόμοιες απαντήσεις είχαν και δύο φοιτητές Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης όπου ανέφεραν ότι "Ο Παπανδρέου και τοελληνικόκράτος έχουν χρέη που δεν θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν εύκολα".
Την άποψή του πάνω στο θέμα της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας εξέφρασε αναλυτικότερα έναςΤούρκος φοιτητής, ο Σαφάκ Χας, μιλώντας ανοιχτά στο cosmo.gr.
Κατά το Σαφάκ, η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση η οποία συνδέεται άμεσα τόσο με τις λανθασμένες κινήσεις και τις σπατάλες πολιτικών αλλά και πολιτών τις τελευταίες δεκαετίες, όσο και με τον έλεγχο που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είμαστε ένα από τα μέλη της. Θεωρεί λοιπόν ότι η τελευταία, λόγω της μεγάλης επιρροής της και ισχύος πάνω στην Ελλάδα, έχει μειώσει την ανάπτυξη της παραγωγικής της ικανότητα, σκόπιμα. Έτσι η Ελλάδα, στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, σύμφωνα με τον ίδιο.
"Η χώρα σας στηρίζεται στον τουρισμό όμως λόγω του ότι δεν υπάρχουν εξαγωγές, αλλά αντίθετα εισάγετε συνεχώς, υπάρχει αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων σας. Με τις πολύ υψηλές τιμές λοιπόν, ο τουρισμός, το δυνατό χαρτί της Ελλάδας επηρεάζεται αρνητικά. Κάποιος τουρίστας είναι λογικό να προτιμήσει τις διακοπές σε φθηνότερες χώρες όπως η Ισπανία, η Τουρκία, η Ιταλία ή ακόμα και σε χώρες όπως ηΤυνησία ή η Αίγυπτος."
Σαν λύση για όλο αυτό το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η Ελλάδα, ο Σαφάκ θεωρεί την εξαγωγή των εγχώριων ελληνικών προϊόντων και την αύξηση της παραγωγής. Κάτι τέτοιο βέβαια κρίνει πως είναι αρκετά δύσκολο, αφού είναι απαραίτητη η "αρετή" της υπομονής, την οποία μάλλον οι Έλληνες έχουν αφήσει στην άκρη...
"Δεν θέλουμε να μοιάσουμε στους Έλληνες"
Οι δηλώσεις "φωτιά" των Τούρκων πολιτών, που όμως κρύβουν αρκετά μεγάλη δόση αλήθειας δε σταματούν. "Είστε οι γείτονες που παλαιότερα θέλαμε να μοιάσουμε κατά κάποιον τρόπο. Τώρα μάλλον θέλετε εσείς να το κάνετε", δήλωσε μια 35χρονη Τουρκάλα με φανερή αυτοπεποίθηση.
Ένας ακόμη κύριος που ρωτήθηκε, ηλικίας 38 ετών θεωρεί τόσο τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών,Ερντογάν και Παπανδρέου "υποχείρια των Ανωτέρων",όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας για τους Έλληνες πολιτικούς αναφέρει ότι είναι διεφθαρμένοι και ότι οδηγούν την ελληνική οικονομία από το κακό στο χειρότερο. Δύο ακόμη Τούρκοι πολίτες τόνισαν ότι και οι Έλληνες πολίτες "έχουν μερίδιο ευθύνης" για την επικρατούσα κατάσταση, αναφέροντας ότι "αφέθηκαν με τον τρόπο τους σε αυτήν την κατηφόρα".
Σε ότι αφορά τους ηλικιακά μεγαλύτερους ερωτηθέντες, ηλικίας 50-65 ετών, παρατηρήθηκε μια εντονότερηαπογοήτευση τόσο για την τωρινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όσο και για το μέλλον αυτής. Την χαρακτήρισαν μάλιστα "αισχρή", ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πώς ίσως με "εξωτερική βοήθεια" θα καταφέρουμε να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο.
Συμπεράσματα
Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι βυθισμένη στα ελλείμματα και στα χρέη, η Τουρκία απλώνει την οικονομική βεντάλια της σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν και αναπτύσσεται οικονομικά με ραγδαίο ρυθμό. Ίσως λοιπόν οι παλιές έχθρες που βασανίζουν το μυαλό των Ελλήνων αιώνες τώρα πρέπει να σταματήσουν και τη θέση τους να πάρει η παραδοχή του ότι ίσως πράγματι η αίγλη και ο σεβασμός των προηγούμενων αιώνων έχουν κρυφτεί, αλλά δεν έχουν χαθεί. Στο χέρι μας είναι να επαναφέρουμε ό,τι είχαμε...

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου