Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Το μέλι στην αθλητική διατροφή

Οι υδατάνθρακες είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τα άτομα που ασκούνται τακτικά. Η κατανάλωση υδατανθράκων πριν, κατά την διάρκεια και μετάhoney την προπόνηση είναι απαραίτητη για την πρόληψη της κόπωσης και την βελτίωση της απόδοσης.
Το μέλι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές υδατανθράκων και μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί στην διατροφή των αθλητών. Ήδη από την αρχαιότητα οι αθλητές κατανάλωναν μέλι με γάλα ή με σύκα πριν αγωνιστούν καθώς το θεωρούσαν αναζωογονητικό του οργανισμού. Το μέλι πέπτεται εύκολα και απορροφάται με αργό ρυθμό από το γαστρεντερικό σύστημα με αποτέλεσμα να παρέχει σταθερά ενέργεια κατά την διάρκεια της προπόνησης. Σε αντίθεση με την ζάχαρη δεν προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που εν συνεχεία επιφέρει έντονη μείωση των επιπέδων κατά την διάρκεια της προπόνησης (υπογλυκαιμία). Έχει επίσης αποδειχτεί ότι η κατανάλωση του βελτιώνει την απόδοση ιδιαίτερα κατά την διάρκεια αθλημάτων αντοχής. Επιπλέον η κατανάλωση του μετά την προπόνηση βοηθάει στην βέλτιστη αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου και την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού. Έχει ακόμα αποδειχτεί ότι ενεργοποιεί τοανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύκολη και οικονομική παρασκευή αθλητικών ποτών, προϊόντων που στην αγορά έχουν αρκετά μεγαλύτερο κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου